Social Media

Need more?

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09/04/2014

   

 

9 Απριλίου 2014

 

Δελτίο Τύπου

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ» ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου αναδεικνύει την Ιστορία, την Παράδοση και τον Πολιτισμό της Μακεδονίας μας

* ΣΕΒ. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΟΙ ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΔΙΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

* ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου χτίζει συνεχώς δημιουργικές σχέσεις και δημιουργεί δυναμικούς δεσμούς με φορείς που εκπροσωπούν και στηρίζουν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της Πατρίδας μας, ενώ κρατά ζωντανούς διαύλους διαρκούς επικοινωνίας με τους Ομογενείς απανταχού Μακεδόνες και γενικότερα με την Ελληνική Ομογένεια σ’ ολόκληρη την υφήλιο.

Στο πλαίσιο αυτών των νέων σχέσεων φιλοξενείται αυτό το διάστημα έκθεση με θέμα  «Ιστορικά Κειμήλια Νάουσας», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Σάββατο 5 Απριλίου, σε συνεργασία με την Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης» Νάουσας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που κατάκλυσε όχι μόνο τις αίθουσες του Αλεξανδρείου αλλά και τους έξω χώρους του κτιρίου, παρακολουθώντας την εκδήλωση μέσω γιγαντοοθόνης.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το μουσικό πρόγραμμα της τελετής των εγκαινίων περιλάμβανε τραγούδια από τον «Όμιλο Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας» καθώς και παραδοσιακά χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Χριστόφορος» Νέων Πολυπλατάνου Νάουσας. Νέες και νέοι από την ιστορική πόλη της Μακεδονίας, ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες, χόρεψαν με περηφάνια και λεβεντιά όπως άρμοζε, γι αυτό και δικαίως απέσπασαν τα αυθόρμητα χειροκροτήματα όλων.

Ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, που εισήλθε στο Αλεξάνδρειο συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας και Οικονομικό Διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου κ. Αθανάσιο Μαντζούκα, χαιρέτισε την εκδήλωση εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, και τη χαρά του για την ποιοτική λειτουργία του Διεθνούς Ιδρύματος.

«Σήμερα χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι η ύπαρξη και λειτουργία του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου αφορά την ιστορία μας, αφορά την ύπαρξή μας ως έθνος, αφορά το μέλλον μας, αφορά την απάντηση που πρέπει να δίνουμε με αυτή την εκδήλωση αλλά και με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, ακόμα πιο δυναμικά, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς είναι κάτι που μας αφορά όλους», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Διονύσης Πασχάλης ο οποίος αναφερόμενος στη σκοπιμότητα της φιλοξενίας κειμηλίων της Νάουσας στο Αλεξάνδρειο, ανέφερε τα εξής: «Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ένδοξου παρελθόντος. Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την ιστορία, την

παράδοση, τον πολιτισμό μας και να σταθούμε αντάξιοι αυτής της κληρονομιάς για να μην αφανιστούμε ως έθνος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελετή εγκαινίων μεταδόθηκε σε ζωντανή παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση και απέσπασε τα συγχαρητήρια των Ομογενών του εξωτερικού. Τον συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κ. Μελίνα Κορομήλη Δικηγόρος - Δημοσιογράφος.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΗΠΑ

Στην εκδήλωση, ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Οικονόμου και ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Παντελής Νίγδελης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Π.Ε «Αριστοτέλης», κ. Ιωάννης Ευθυμιάδης, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κ. Γιώργος Παπαθανασίου, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι Βουλευτές Πιερίας κ. 

Δημήτρης Χριστογιάννης και κ. Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, ο Γραμματέας της Ανωτάτης Αρχής, κ. Στέλιος Κυριμλής, οι Αντιπρόεδροι του Αλεξανδρείου, κύριοι Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και Ιωάννης Καζταρίδης καθώς και ο Γραμματέας κ. Δημήτρης Γιουματζίδης.

Παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τη Βοστώνη των ΗΠΑ πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξανδρείου, κ. Νίνα Γκατζούλη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Μακεδονία εκτός του ότι είναι πανέμορφη, έχει επίσης και ιστορία, λαογραφία και παράδοση. Έτσι 

σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο καταγράφουμε την ιστορία, τη λαογραφία και την παράδοση της ιστορικής πόλης Νάουσας».

Σε δήλωσή του από το NewJersey των ΗΠΑ ο οραματιστής και ιδρυτής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και Πρώην Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος, Παναγής Μητούλης, ανέφερε τα εξής: «Συγχαρητήρια για τα εκθέματα από την «ηρωική» Νάουσα, συγχαρητήρια για τις χορωδίες, τα χορευτικά και γενικά συγχαρητήρια για την όλη εκδήλωση.

Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό της Νάουσας και πολύ χαρούμενοι που προωθείται αυτή η ιστορία, η λαογραφία και ο πολιτισμός αυτής της πόλης μέσα από το Αλεξάνδρειο. Ας μην ξεχνούμε πως και ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου το Ίδρυμα φέρει το όνομα, προώθησε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Πασχάλη και στο Δ.Σ. για την εκδήλωση»!

Ακόμη, από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί φίλοι, συμπατριώτες, Ναουσαίοι, Μακεδόνες όλου του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι μαζί, έστω και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, αυτή τη φορά για να γιορτάσουμε την έκθεση κειμηλίων της Νάουσας. Εύχομαι σε όλους υγεία, καλή δύναμη και καλό Πάσχα».

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ

Η τελετή ολοκληρώθηκε με περιήγηση στην έκθεση αλλά και με απονομή πλακέτας προς τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, την οποία του παρέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος εκ μέρους των Ναουσέων, διότι όπως είπε και ο ίδιος, «αυτή η εκδήλωση αφορά και ένα κομμάτι που συνδέεται με τη μέχρι πρότινος διακονία μου στη Νάουσα».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και η Ανεξάρτητη Βουλευτής κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι Αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης, κ. Σοφία Ζουρζούρα και κ. Μαρία Τσιμήτρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο τ. Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σίμος Χαραλαμπίδης, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω κ. Μάξιμος, ο κ. Δ.Ρουκάς ως εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, εκπρόσωποι Βουλευτών, Πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

http://www.alexandreon.edu.gr/

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ: +302352021000